8 Oefeningen voor thuis

8 Oefeningen voor thuis

Ik word regelmatig gecontacteerd door mensen – al dan niet bekenden – met de volgende boodschap: “Hey! Jij bent toch Personal Trainer? Heb je tips voor mij voor oefeningen voor thuis? Ik wil wat afvallen / heb last hier en hier van, maar naar de sportschool gaan …. ”.

Persoonlijk vind ik dat als je zaken wilt veranderen aan je lichaam, dat je daar tijd, moeite, geld, energie en vooral toewijding in moet steken. Het beste is gewoon te beginnen met bewegen (op wat voor manier dan ook) en veel minder rotzooi in je mond proppen. Het beste resultaat kan je mijns inziens bereiken met een Personal Trainer. Ik ken toevallig nog wel een goede.

Maar omdat ik toch regelmatig dit soort vragen krijg en ook niet mensen wil afwimpelen met ‘Dan moet je personal training sessies bij me volgen’ , heb ik speciaal voor deze mensen deze ‘8 oefeningen voor thuis’ blog-post geschreven. Als je ook nog voedingstips wil, verwijs ik je door naar mijn blog Afvallen voor beginners.

Uiteraard doe je al deze oefeningen volledig voor eigen risico. Wil je het zeker weten goed doen, huur dan een Personal Trainer in.

Buikspieren oefening

Buikspanning!

Het zal je opvallen dat veel oefeningen buikspanning vereisen. Dat betekent dat je de buikspieren moet aanspannen en aangespannen moet houden. Veel mensen verwarren de buik aanspannen met het inhouden van de buik. Dat is mijns inziens niet juist. Met het inhouden van de buik verlies je juist een hoop kracht die je nodig hebt om stabiel te blijven. Vandaar ook de naam ‘Core stability’ ook wel ‘rompstijfheid’ genaamd.

Nu is je buik inhouden altijd nog wel beter dan de boel laten hangen, maar het kan efficiënter. Het wordt wellicht een beetje een vies praatje, maar wil je de buik goed aanspannen, dan moet je net doen alsof je een harde scheet wil laten. Je zal merken dat als je dat doet, je buikspieren meer aanspannen en dat ze harder zijn dan wanneer je ze alleen inhoudt. Experimenteer hier maar mee.Nu je weet hoe je goed je buik aan moet spannen, kunnen we beginnen aan de oefeningen.

(Deep) Squat (benen, buik, rug, billen)

Dit is misschien wel de bekendste oefening die er is en tegelijkertijd de meest efficiënte. Je traint als je deze oefening goed doet zowel de benen, als de core als de billen. Maar veel mensen voeren deze oefening verkeerd uit. Dus goed opletten is een must!

Squat uitleg

Waar moet je op letten?
Hakken blijven in de grond.
Buik blijft aangespannen.
Zak zo diep mogelijk met de billen naar de grond.
Beweeg rustig en bewust.

Wat gaat vaak fout?
Hakken komen van de grond.
Mensen buigen naar voren.
Buikspanning verlies.
Teveel naar voren buigen met de knieën waardoor ze onnodig belast worden.

Extra tip:
Als je de hakken niet in de grond kan houden als je dieper zakt, sta dan met je hielen op een kleine verhoging zoals een lat of schijf.

Push-ups (borst, schouders, buik)

Misschien wel de meest gehate oefening van allemaal. Vooral door mensen die de plank nog niet kennen. Push-ups worden vaak overgeslagen omdat mensen claimen ze niet te kunnen. Maar iedereen kan push-ups maken, afhankelijk van je niveau.

Push-ups trainen vooral je borst, schouders (voorkant) en ook je buikspieren, aangezien deze aangespannen moeten blijven tijdens de oefening.

Push-up training

Waar moet je op letten?
Houdt de buikspieren aangespannen!
Ellebogen bewegen naar buiten toe.
Je zakt met het gehele lichaam naar de grond.

Wat gaat vaak fout?
Alleen met de borst zakken en de rest van het lichaam (met name de billen) boven houden.
Verlies van buikspanning waardoor je op een hangmat lijkt.

Push-up knieën

Tips:
Pushups kun je doen op verschillende moeilijkheidsgraden. Op de tenen is veruit het moeilijkste en voor de meeste beginners niet haalbaar.

Een optie is dan de knieën op de grond te houden. Dan is de pushup makkelijker en minder zwaar en kun je opbouwen naar de ‘echte pushup’.

Is op je knieën ook nog te zwaar? Geen probleem. Dan is er de ‘wall pushup’. In plaats van naar de grond zak je naar de muur. Deze variant is voor iedereen te doen en daarmee kun je in korte tijd genoeg kracht opdoen om door te gaan op de knieën.

Oefening Wall Push Up tips

Wil je iets meer focus op de borst? Dan kun je de handen een klein beetje naar binnen draaien. Zo komt er meer druk te staan op je borstspieren.

Plank (buikspieren)

Voor beginners is de plank een heftige ervaring voor de buikspieren. Je maakt jezelf zo recht als een plank en dat houd je vol. Probeer het op te bouwen naar een minuut.

Hoover plank tips

Waar moet je op letten?
Buikspanning
Rechte rug
Focus op je buik. Ga met je gedachte daarheen.

Wat gaat vaak fout?
Verlies buikspanning. Mensen zakken door en krijgen rugpijn.
Mensen glijden weg met voeten of armen omdat ze daar kracht mee zetten. Focus op je buik!

Tip:
Om je buik strak te houden doe je gevoelsmatig je rug buigen. Op het moment dat je spanning voelt in je buik, stop je. Dan ben je recht met de juiste buikspanning.
Is het te lastig, laat dan je knieën naar de grond zakken, maar houdt wel de buik en rug recht. Bouw vanaf dit level op.

Dips (triceps / achterkant armen)

Vooral interessant voor de dames die hun kipfileetjes aan de achterkant van hun armen wat minder flubberig willen maken. Deze oefening is goed uit te voeren met behulp van een stoel of tafel.

Dippen tips oefening

Waar moet je op letten?
Je ellebogen wijzen naar achteren en je vingers naar voren.
Je buigt door je armen. Buigen en strekken van de armen is de essentie van deze oefening.

Wat gaat vaak fout?
Mensen leunen niet op de muis van hun hand, maar meer op de hand zelf. Resultaat: pijnlijke polsen.
Ellebogen of vingers zijn naar buiten gedraaid waardoor de oefening niet goed meer uit te voeren is.
Mensen buigen niet met de armen, maar gaan wiegen met de heupen.

Tip:
Draai je ellebogen goed naar achteren en ‘lock’ als het ware je schouderbladen bij elkaar. Houd daar je focus om te voorkomen dat je armen onbewust naar buiten draaien.

C-Crunch (Buik)

De C-crunch lijkt op een normale crunch maar je knijpt je buikspieren helemaal fijn en je rekt ze helemaal uit als je jezelf weer opent, waardoor hij iets zwaarder is dan een gewone crunch.

Waar moet je op letten?
Je rolt als het ware je buikspieren op en maakt ze helemaal klein. Dat is veel belangrijker dan omhoog komen.
Strek je armen en benen helemaal uit. Hoe lager je benen bij de grond, hoe zwaarder voor je buik.
Houdt de rug neutraal als je jezelf uitstrekt. Maak de rug niet hol.

Wat gaat vaak fout?
Mensen strekken de benen niet maximaal.
Men houdt de rug niet neutraal waardoor men last krijgt van de onderrug.

Tip:
Als het je niet lukt om je rug neutraal te houden als je de benen uitstrekt, strek ze dan hoger uit. Vind jouw maximale diepte waarbij je en kracht op je buikspieren uitoefent en dat je de rug recht houdt.

Hip Bridge (onderrug en billen)

Deze oefening sterkt vooral de onderrug en als je de billen goed samenknijpt, neem je deze jongens ook gelijk mee in je workout.

Oefening Hip Bridge

Waar moet je op letten?
Knijp de billen samen en houd ze samengeknepen.
Raak de grond net niet aan met je billen om spanning te behouden.

Wat gaat vaak fout?
Mensen ploffen met de billen op de grond. Beweeg langzaam terug en raak de grond nét niet.
Mensen verliezen bilspanning.

Tip:
Deze oefening is relatief eenvoudig. Wil je hem zonder extra gewicht zwaarder maken, dan kun je ook één been omhoog houden. Dan wordt de oefening gelijk een stuk zwaarder. Wissel halverwege de set van been.

Hip Bridge uitleg

Superman (rug)

Een oefening voor je rug. Belangrijk is deze je deze oefening rustig en met beleid uitvoert.

Waar moet je op letten?
Zowel benen als borst en armen komen van de grond.
Houdt bovenin minimaal 1 tel vast.
Zak rustig terug.

Superman oefening

Wat gaat er vaak fout?
Men laat armen en benen op de grond ploffen. Denk aan je spierspanning! Houdt die intact!
Men gooit zichzelf als het ware omhoog. Dat is blessure gevoelig. Beweeg jezelf rustig en gecontroleerd naar boven om blessuren en pijn te voorkomen.

Tip:
Is dit nog te zwaar, breng dan eerst alleen je bovenlichaam omhoog en houdt deze een tel vast. De benen houd je dan nog aan de grond totdat je er wel aan toe bent om deze oefening volledig te doen.

Single leg Deadlift (Hamstrings, rug, core)

Dit is een hele effectieve oefening die er simpel uitziet, maar lastig is om goed uit te voeren. Vooral blijven oefenen is het advies. Je krijgt het vanzelf onder de knie!

Deadlift thuis oefening

Waar moet je op letten?
Houd het been dat omhoog gaat gestrekt en recht.
Houd de buik gespannen en de rug recht.
Beweeg gecontroleerd.

Wat gaat vaak fout?
Mensen bewegen te snel.
Verlies van buikspanning.
Krommen van de rug.

Tip:
Wil je meer de hamstrings (achterkant benen) aanpakken, dan houd je het standbeen ook kaarsrecht. Het wordt dan lastiger de grond te raken en er komt meer druk op je hamstrings. Een lichte buiging van de knie in het standbeen zorgt ervoor dat je iets gemakkelijker naar beneden komt, maar dan ontzie je de hamstring dus ook een klein beetje.

Trainingsfrequentie

Met deze acht oefeningen moet je aardig uit de voeten kunnen. Doe deze oefeningen 3x per week verspreid over de week. Van elke oefening doe je drie sets van 15 tot 20 herhalingen. Tussen de sets door pak je 60 seconden rust.

Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen en écht uitgedaagd willen worden en ben je vastberaden echt stappen te ondernemen om een betere versie van jezelf te worden. Neem dan contact met mij op en we gaan serieus werken aan je doelen.

Personal Trainer FitBewustGerard Sombroek – Personal Trainer

One thought on “8 Oefeningen voor thuis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *